In de schijnwerpers

Dit keer in de schijnwerpers. Timo Straat
Hoe heet je en waar woon je?
Timo Straat, 54 jaar en woonachtig te Zwaag.

Hoeveel fiets je?
Ik fiets de laatste jaren tussen de 8.000 en 10.000 km per jaar.

Wanneer en hoe ben je begonnen met fietsen?
Ik ben ooit begonnen met een groepje uit Westzaan. Op zaterdag naar Egmond aan Zee en op woensdagavond knallen naar de Pier van IJmuiden.In juni gingen we altijd met 8 fietsers naar de Vogezen of de Alpen. Dat was gaaf! Een compleet klassement werd er bijgehouden. Rond mijn 30e ben ik begonnen met het rijden van Cyclo’s, dwars door België en Claude de Criquelion. Vanwege een rugblessure heb ik daarna ca.15 jaar niet meer gefietst. Ik fietste destijds op een oude stalen “de Reus fiets” die ik had laten op pimpen. Dat was wel even leuk maar ik wilde toch graag een nieuwe carbonfiets. En nu ben ik sinds 5 jaar weer volop in aktie op de nieuwe racefiets.

Wat heb je voor fietsen?
Ik heb een Fondriest TF2 en een MTB Specialized RockHopper voor de winterperiode.

Ben je lid van een club?
Jazeker, bij de West Friese Tour Club (WFTC)

En wat vind je het leukst om te doen?
Het liefst stap ik op mijn racefiets.

Hoe zou je jezelf omschrijven als fietser? Ga je voor snelheid of plezier?
Snelheid vind ik wel mooi. Het is leuk om progressie te maken “op mijn oude dag” en de gemiddelde snelheid proberen te verhogen. Je mag mij gerust een fanatieke fietser noemen. Lekker kapot thuis komen na een woensdagavond ritje vind ik heerlijk, maar een tocht in België (Ronde van Vlaanderen) of Limburg (Limburgs Mooiste) met een lager tempo kan ik ook van genieten.

Welk onderhoud doe je zelf? Zou je op het gebied van onderhoud nog wel wat bij willen leren?
Schoonmaken doe ik zelf. Ik zou wel eens wat meer willen weten over het afstellen van mijn versnelling.
En over onderhoud/schoonmaken van mijn fiets. Wat mag nu wel en wat absoluut niet. Het lijkt mij ontzettend leuk om daar eens een workshop voor te volgen.

Doe je weleens mee aan evenementen? Wat is je eerstvolgende evenement?
De evenementen die mij tot nu toe het meest zijn bijgebleven, zijn de tochten van de Wielervereniging Cycle Mates de Le Petit Tour de France van 900 KM 13000 hoogte meters .(Van Valkenburg naar Morzine in 6 dagen) en de Pyreneeën tocht 800 KM, 17000 hoogte meters. (Van de westkust naar de oostkust door de Pyreneeën met cols als de Pyresourde, Tourmalet en de Aubisque) Mijn eerstvolgende evenement ben ik nog aan het zoeken. Het lijkt mij leuk om weer in de Alpen van Frankrijk te fietsen of misschien wel in Noorwegen of zo….;-)) Vele kilometers en hoogte meters zullen nog volgen………………..Ik begin pas weer….;-))

Heb je nog een leuke anekdote?
Nou, ik word tegenwoordig de man van “de 30” genoemd. Ik ging namelijk naar de Pyreneeën met een 34×28 want dat had ik ook met de Le Petit Tour de France gereden. Maar volgens mijn fietsmaten waren de Pyreneeën makkelijker, gelijkmatiger en niet zo steil. Ja ja……. maar de moeilijkheid bij bv de Tourmalet zit behalve in de lengte in het feit dat er nauwelijks herstelmogelijkheden zijn gezien de zeer constante stijging van vrijwel altijd 8% of hoger. Alleen het begin van de klim is relatief makkelijk met een aantal stukken van 7% in de eerste 10 kilometer. Er volgen nog pittige stukken van 8%-10% tot het eind. De 4e dag heb ik een 30×12 erop laten zetten zodat ik geen last meer had van mijn rug en knie door het te “zware” trappen. Ik ben natuurlijk geen 18 meer….;-))

Timo Straat1 5 aug 17Timo Straat 5 aug 17Timo Straat3 5 aug 17Timo Straat2 5 aug 17